„Alianța Popoarelor ce Postesc”

În ultimii 50 de ani, facilitățile care oferă cure de postit pentru detoxifiere, slăbit sau tratament, au apărut ca ciupercile după ploaie. Totul a pornit de la studiile demarate aproape concomitent în Rusia, Germania și SUA. Nici una din aceste țări nu știau pe atunci una de cealaltă. Studiile s-au realizat individual pe fiecare țară și abia ulterior datele au fost comparate. Și nu mare le-a fost surpriza oamenilor de știință să observe că datele coincideau. Persoanele care au postit în cadrul studiilor au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a sistemelor de bază ale organismului uman. Cei care au postit nu doar că și-au curățat organismul de toxine și au slăbit, dar au și redus semnificativ din efectele bolilor pe care le aveau.

În Rusia, de mai bine de 50 de ani, pe malul lacului Baikal, există un sanatoriu în care medici și cercetători tratează anual mii de persoane prin post intermitent cu apă. Curele durează de la 5 zile, la 21 de zile, iar cei care vin aici vin pentru probleme precum diabet, tensiune, alergii, astm, obezitate. Toți pacienții beneficiază de o perioadă de acomodare înainte și după post, și în care alimentele sunt scoase sau introduse din regim, așa încât să nu intre brusc în postul negru. Apoi, zilnic, le sunt făcute analize, beneficiază de sesiuni de masaj și de sport ușor.

Același lucru s-a întâmplat și în Germania și în SUA. În Germania, în mod special, s-a pus foarte mult accent pe perioada de dinainte și de după post. Pacienții trec prin câteva zile în care mesele le sunt reduse drastic la un bol de supă și un suc de două ori pe zi, echivalentul a 250 de calorii, așa încât să treacă mai ușor peste criza de acidoză. Apoi postesc o săptămână, două, trei, atât cât e nevoie, în funcție de afecțiunile pe care le au, urmând ca la final, după perioada de post intermitent, să treacă prin alte câteva zile în care alimentele sunt introduse treptat în rutina zilnică.

Majoritatea celor care s-au tratat în astfel de facilități au revenit și a doua, și a treia oară. Iar asta demonstrează cât de mult bine le-a făcut acest proces de autovindecare vechi de când lumea.

Așa au apărut programe de post intermitent în aproape toate colțurile lumii. Majoritatea sunt pe perioade scurte și se axează în special în timpul postului hipocaloric, în care pacienții consumă doar sucuri naturale. Astfel de programe găsim în Portugalia, Africa de Sud, Costa Rica, Bali, Thailanda, India, Marea Britanie, Maroc, Australia sau Franța.

Apoi, mai avem sesiunile de post cu apă din Budapesta, Ungaria, și care durează 14 zile. În Germania și în Austria, în schimb, astfel de posturi se practică pe o durată de 5 zile. Majoritatea dintre ele se axează în special pe detoxifiere și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. De aceea ele sunt completate cu sesiuni de yoga și mișcare în aer liber.

Însă o astfel de terapie poate ajunge la un cost și de câteva mii de euro. Asta în condițiile în care postul, fiind o componentă naturală a organismului nostru, poate fi ținut și acasă, fără bani dați aiurea, în siguranță și confort.
Iar de ținut, fiecare popor ține post în felul lui. În Germania, de exemplu, numărul persoanelor care aleg să postească este tot mai mare. Culmea, nu neapărat din rațiuni religioase, cât morale și de sănătate.

Și mai interesant este faptul că Biserica a înțeles că postul poate fi abordat și altfel, nu doar din prisma religiei. Așa a apărut campania: „Șapte zile fără…” în care germanii sunt încurajați timp de șapte zile se renunțe la obiceiurile care dăunează climei, precum mersul cu avionul, mașina, folosirea telefoanelor, etc. În fapt, în Germania, postul e o combinație între moralitate și sănătate.

Mulți dintre cetățenii acestei țări în fiecare an, timp de o săptămână sau două mănâncă doar produse vegane, pentru detoxifiere, nu utilizează telefonul sau internetul, pentru un binemeritat reset al minții, și nu călătoresc cu avionul din respect pentru natură.

În SUA, în schimb, în ultimul deceniu și jumătate s-au întâmplat două lucruri. Pe de o parte, numărul de studii clinice asupra postului au crescut considerabil. Pe de altă parte, alimentația tot mai nesănătoasă i-a forțat pe americani ca pe lângă clasicele posturi religioase, să adopte tot mai mult posturi intermitente de sănătate, în special cele axate pe antiîmbătrânire. În 2018, de exemplu, în America de Nord, postul intermitent s-a situat pe locul întâi la capitolul „dietă pentru sănătate”.

În Italia și Vatican postul rămâne în continuare un obicei cu puternice valențe religioase. În special în preajma sărbătorilor Pascale, în Roma și Vatican au loc pelerinaje, iar credincioșii postesc. La fel se întâmplă și în România. În fond, caracterul religios al postului se regăsește la majoritatea popoarelor lumii.

Începe Postul de Sănătate
și oferă-i organismului tău un binemeritat boost odihnitor