Scurtă istorie a Postului

De la Hipocrate citire!

Deși a fost descoperit întâmplător, postul e parte din noi încă de la bun început

Informația e în gena noastră, însă am uitat că organismul uman este mult mai adaptat la lipsa de hrană decât la excesele ei. Părintele medicinei, Hipocrate, a fost primul care a vorbit despre alimentație și despre excese. De la el a rămas vorba:

Alimentele voastre să fie medicamente și medicamentele voastre să fie alimente.

HIPOCRATE

Încă de pe vremea lui, din secolul IV î.Hr., se știa nu doar că e important ce mâncăm, ci cum și cât mâncăm. Totul a pornit de la o simplă observație. Pacienții aflați în refacere refuzau mâncarea. După îndelungi dezbateri, medicii din antichitate au decis că forțarea pacienților să mănânce nu e necesară, ba chiar, poate fi dăunătoare pentru vindecare.

De ce?

Pentru că abstinența de la mâncare era considerată o parte naturală a procesului de vindecare a organismului, când acesta era mult prea preocupat să repare ce e de reparat, decât să digere mâncare. Hipocrate a dus toată această idee mai departe și așa a apărut postul în medicină. Filosoful grec le recomanda celor bolnavi să se abțină de la mâncare și doar să se hidrateze, așa încât corpul să aibă timp să se refacă.


Ideea de post ca abstinență de la mâncare nu a fost folosită doar în medicină, deși de aici a pornit totul. Religia a preluat ideea și adaptat-o. Tot ea a fost cea care a descoperit, fără să vrea, că postul e benefic nu doar pentru organism, ci și pentru minte. Primele religii, deși politeiste, promovau ideea de post ca element care să îi apropie pe preoți de Divinitate. O parte din religii i-au încurajat pe enoriași să se spele de păcate prin post. Alte religii practicau stările transcendente. De exemplu, triburile de nativi americani practicau postul negru înainte și în timpul sesiunilor de transă.

Șamanii din Siberia considerau că viziunile veneau după o perioadă de boală în care bolnavul a ținut post. Majoritatea religiilor, însă, au practicat postul ca o formă de respect pentru natură. Preoții indieni din America de Sud, de exemplu, practicau astfel de perioade de abstinență de la mâncare și băutură, înainte de fiecare anotimp. În fapt, ideea de post înainte sau în timpul unor perioade sacre a rămas o caracteristică majoră a religiilor din ziua de azi. Budiștii folosesc postul ca o parte din procesul de meditație.


În Islam, avem Ramadanul, în care timp de o lună, enoriașii nu mănâncă între răsărit și apus. Apoi avem Creștinismul cu cele patru perioade de post de peste an, în care carnea, laptele și ouăle sunt interzise, cu excepția câtorva zile în care este permisă carnea de pește.

Începe Postul de Sănătate
și oferă-i organismului tău un binemeritat boost odihnitor