Organismul uman e cel mai deștept medic în viață

Autovindecarea este un reflex înscris în codul nostru genetic.
Memoria acestor gene este veche de mii de ani.

Și totuși, ce se întâmplă cu organismul nostru atunci când îl privăm de hrană și, mai ales, de ce postul funcționează atât de bine în vindecare, reset, longevitate?

În momentul în care începem să postim, în organismul nostru se declanșează reflexe atavice, adânc înrădăcinate în memoria corpului. Practic, intrăm într-un ciclu de detoxifiere, similar celui din timpul somnului când organismul nu mai e ocupat cu digestia, așa încât se poate concentra pe procesele de curățare.

Ca să înțelegem, vom exemplifica cel mai vechi tip de post, postul cu apă. În primele 24 de ore, corpul nostru își va consuma întreaga cantitate de glucoză stocată în organism, și care e principala sursă de energie pentru funcționarea organelor.

Eliminarea glucozei
in primele 24 de ore

Dacă după 24 de ore corpul nu va primi mâncare pe care să o transforme în glucoză, atunci, el va începe să își producă energie din proteine și lipide. Un prim pas va fi să înceapă să producă cetone din grăsimi. Însă, până să reușească să producă suficientă glucoză din aceste depozite, în paralel, ficatul va transforma proteinele din țesuturile musculare, în glucoză.

E o măsură de urgență care durează o zi și în care organismul va pierde aproximativ 70 de grame de proteine. Ulterior, în a treia zi, producția de cetone din grăsimi va fi suficientă pentru ca ficatul să înceapă să producă glucoză, așa încât proteinele, care sunt mult mai importante decât lipidele, să fie puternic conservate.

Transformarea lipidelor in glucide.

După primele trei zile, senzația de foame dispare însă se instalează criza de acidoză, caracterizată prin slăbiciune, vomă, migrene. E o reacție normală, de adaptare a organismului la noile condiții în care organismul e nevoit să trăiască din propriile rezerve. Criza nu durează, însă, mai mult de 24-36 de ore.

După această perioadă, însă, apare starea de euforie, creativitatea e mai accentuată, iar simțurile se ascut, asta pentru că sunt stimulate secrețiile de adrenalină, dopamină, serotonină și noradrenalină

Stimularea secrețiilor secrețiile de adrenalină, dopamină, serotonină și noradrenalină.

În următoarele șapte zile, acizii grași din țesuturile adipoase vor fi transformați în glucide. Tocmai de aceea, postul cu apă este benefic în special pentru persoanele care au nevoie să slăbească.

În toată această perioadă, organismul încearcă pe cât posibil să își conserve în continuare proteinele și, în același timp, să își ia combustibil de unde poate. Va începe chiar „să se hrănească” cu masele celulare care nu sunt esențiale, precum țesuturile degenerative, tumorile fibroase, bacteriile, virușii, cam tot ce poate fi consumat sau eliminat.

Pentru că da, în timpul postului cu apă, organismul nu își mai bate capul cu digestia, el intră în faza de detoxifiere și începe să elimine tot ce e rău, și să repare tot ce e stricat. Așa se face că după o cură de două, trei săptămâni, organismul e ca nou și chiar vindecat de anumite afecțiuni.


Începe Postul de Sănătate
și oferă-i organismului tău un binemeritat boost odihnitor